17 Eki 2012

Irkçılık Yeniden

İngiltere ve Sırbistan 21 yaş altı futbol takımları 2013 yılında İsrail'de düzenlenecek olan 21 yaş altı Avrupa Şampiyonasına katılım hakkı kazanabilmek için play-off turunda kozlarını paylaştılar. İlk maç İngiltere'nin Norwich şehrinde oynandı ve ev sahibinin 1-0'lık üstünlüğü ile sona erdi. İkinci maç ise Sırbistan'ın Krusevac şehrinde yapıldı ve maçın uzatma bölümleri oynanırken İngiltere 0-0'lık eşitliği bozdu ve mücadeleyi 1-0 galip tamamladı. Ancak konumuz ne yazık ki önümüzdeki yıl düzenlenecek turnuvayla alakalı değil. Turnuvanın analizi muhtemelen bir başka yazının konusu olacak. Sırbistan'da yaşananlar futboldan çok daha öte bir konuyla alakalı: Avrupa futbolunun bir türlü çözemediği "ırkçılık" ile.

İngiltere milli takımında bulunan siyah oyunculara -özellikle de Danny Rose'a- maç boyunca Sırbistanlı birkaç seyirci tarafından çirkin ve ırkçı söylemlerde bulunuldu. Tahmin edebileceğiniz üzere "maymun sesi" çıkarılarak siyah futbolcular tahrik edildi. Zaten sabıka kaydı bir hayli kabarık olan Sırbistanlıların böyle bir ırkçı tutuma izin vermeleri de çeşitli iyi niyet sorgulamalarına yol açtı. Maçın bitiminden birkaç saniye önce galibiyet golünü bulan İngiltere'nin sevincine bu ırkçı tutumdan kaynaklanan olaylar damgasını vurdu. İki takım futbolcuları birbirine girdi; maç boyu sinirleri gerilen Danny Rose rakip takım oyuncularına patladı ve kırmızı kart ile cezalandırıldı. Fakat Danny Rose'un gördüğü kırmızı kartı umursadığını söyleyebilmek mümkün değildi.
Maçın ardından İngiltere'nin hocası Stuart Pearce sahada yaşananlardan ötürü üzgün olduğunu, Sırbistan taraftarı olan birkaç ırkçının çıkardığı maymun seslerinin karşısında UEFA'nın kayıtsız kalmayacağına inandığını söyledi. Kendi ülkelerinde de bu gibi olayların yaşanabildiğini belirten Pearce futbolcularının doksan dakika boyunca sergiledikleri sağduyulu yaklaşımdan çok memnun kaldığını belirtti. Rakip takımın hocası Savo Milosevic'in maçın ardından soyunma odalarına gelerek özür dilediğini belirten Pearce bu gibi utanç verici şeylerin tekrardan yaşanmamasını temenni etti.
UEFA son yıllarda ırkçı eylemlere ve söylemlere karşı cezalar kesmeye başladı. Bana göre yetersiz kalan bu cezalar daha da ağırlaştırılarak verilmelidir. Tabi ki verilecek cezaların yanında ırkçılığı önlemek için gerekli tedbirler de hem UEFA hem de ülke takımlarının federasyonları tarafından mutlaka alınmalıdır. Son olarak Sırbistan'ın cezası şimdiden futbol kamuoyunda kesinlikle büyük bir merakla beklenmelidir.

Hiç yorum yok: