24 Oca 2012

Gool!!!- Yok Yok Ofsaytmış, Server Söyledi...




En son yaşananlar Antalyaspor-Beşiktaş maçını karıştırdı. "Ali Tandoğan sağdan girdi , içeriye çevirdi Necati vurduuu, goooooollll... hayır hayır yardımcı hakem golü vermedi sevgili seyirciler..." yayıncı kuruluşun spikerinin ağzından dökülen sözlerdi bunlar. Herkes gol diye ayaklanmıştı Antalya tribünlerinde ama yardımcı hakem ,sonraki günkü gazetelerin deyimiyle 'buz gibi', golü göremedi...
Bu son olaydan sonra aklıma hep tartışılan futbolda teknoloji atışmaları geldi; hani vardı ya çipli top, sensörlü direk, uçan kamera tarzı şeyler onları söylüyorum işte...Artık özellikle son dünya kupasında yaşanan (bknz;İNG(Lampard)-ALM, ARJ(Tevez).-MEK. maçları) bazı tartışmalı maçlar sonrası FIFA Başkanı Sepp Blatter'in de köşeye sıkıştığı söylene gelen bir konu haline geldi 'futbolda teknoloji' meselesi.
Ben olaya biraz daha farklı bakmak istiyorum, özellikle Beşiktaşlı olarak her ne kadar son maçlarda istemesek de lehimize gelişen hakem hataları olsa da teknolojinin futbola girdiği her an oyunun ruhunun da biraz daha kaybolduğunu düşünüyorum. Evet çizgiyi geçen topun gol sayılmasını bende tüm taraftarlar gibi istiyorum ama bu kararı bir hakemin vermesi takdirimce bir robotun vermesinden daha iyi olacaktır.
Futbolda teknolojinin güzelleştirdiği kısımlar yok değil, özellikle ayakkabı ve formalardaki gelişim oynayanlara, istatistik konusundaki gelişmelerde (kim ne kadar koştu, kaç şut attı...) izleyenlere keyif verebiliyor.Ayrıca 4 hakeme de takılan kulaklık sayesinde iletişim kurabiliyor hakemler birbirleri arasında bu da güzel birşey futbol için ama hani şu yorum vardır ya "hakemin takdirine kalmış verse de olurdu vermese de" işte ben bu yorumun ölmesini istemiyorum hiçbir zaman.
Farklı bir durum daha var aslında, futbol, dünyanın en ücra köşesinde bile oynanan evrenselliğinden şüphe edilmeycek bir oyun. Bazen iki taş, bir şişe bile seni C.Ronaldo veya Z.Zidane yapabilir. Bunları da düşünerek herkesin teknolojinin getireceği çok yüksek ekonomik yükü taşıyabileceğini kabul etmek aptallık olacaktır.Futbol sadece İngiltere'de veya İspanya'da oynanmıyor ,futbola kısmen teknoloji eklenmesi de mümkün olamayacağı için ben topa Zidane gibi vurmaya devam etmek istiyorum.
Bu şekilde bir uygulama yapıldığı zaman hakemlerin de nasıl sınıflandırılacağını çok merak ediyorum hani var ya Avrupa'da "elite 20" tarzı sıralamalar. O zaman her şeye makinalar karar verecek hakemin iyiliği nasıl belli olacak , çok koşarsa mı iyi olcak yada heralde kurallara uyarsa en iyisi seçilecek, monitöre bakarsa, çipten gelene cevap verirse falan yani...
Gelişmeleri aralıklarla da olsa takip etmeye çalışıyorum ve özellikle son dünya kupasından sonra FIFA teknoloji için iki aşamalı bir deneme sistemi geliştirdi ve katılımcı firmaları davet etti. Ama öyle denemeler oldu ki ilk aşamada, komedi filmlerinden farksız özellikle ismi açıklanmayan bir şirketin ürettiği çipli top üstten auta giderken hakeme 'Gol' olduğu sinyalini gönderiyordu...Neyse onlar deneme yapadursun ben (her ne kadar Beşiktaşlı olarak hakemlerden canımızın cok yandığını düşünsem de, ki diğer takım taraftarı arkdaşlarım da kendi takımları için aynısını düşüneceklerdir...) futbolu 6 değil 4 hakemle makina olmayan toplarla ve çizgiyi geçti mi geçmedi mi tartışmalarıyla izlemeyi seviyorum. Kaldı ki zaten o teknolojiden önce henüz ülkemizde taraftarlar iğrenç bir turnike sistemiyle stada zorlukla girebiliyor maç bittiğinde evine ulaşmak için saatlerini veriyor... Hani bu tartışmalar da modernleşen dünyanın bir kopyasını andırıyor hangi lükse ulaşırsan sonraki isteğin bir sonraki lüks oluyor (bkz:İngiltere).
Ayrıca yazımı bitirmeden önce şunu söylemeliyim ki herkes bu konudaki gelişmeler için Sepp Blatter'in ağzına bakıyor ama iş o kadar kolay değil yani; futboldaki kuralları değiştirme yetkisi FIFA'da değil, International Football Association Board kurulundadır. Bu kurul "Britanya", yani İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın futbol federasyonlarının temsilcileri ile FIFA'nın temsilcilerinden oluşmaktadır. Kurulda Britanya federasyonlarının her birinin birer oy, FIFA'nın ise dört oy hakkı vardır. Kurul üyeleri futbol camiasında muhafazakarlıklarıyla* ünlenmişlerdir. Mesele sırf Blatter'in "ok" demesiyle çözülecek bir durum değil anlayacağınız.
Dakika 90 sevgili seyirciler orta sahadan yükleniyor Beyaz takım sol taraftaki boşluğu gördü , sol taraftan ilerliyor yaptı ortasını , kafaaa ve gooooooolllll ... Yardımcı hakem orta sahaya koşuyor hakem orta noktayı gösteriyor ama o da ne itiraz geliyor ve şimdi bilgisayarımız ofsayt mı değil mi tespit edecek siyah takımın yalnızca 1 itiraz hakkı kalmıştı... Bakıyoruz evet 0.3 cm ile ofsayt gol iptal ve maç bitiyor... Tenis ile futbolu birleştirmeye çalışan zihniyet , neyin kafası bu???
Not 1: Antalyaspor'un golü çok net, biz haketmedik...
Not 2:"En iyi bildiğim şeyler ahlak ve yükümlülüklerdir, bunu da futbola borçluyum."
— Albert Camus



6 yorum:

erk dedi ki...

İyi güzel de, kale çizgisine konulan bir kamera, veya ofsayt belirlenmesi için konulan masa hakemleri nasıl hakem takdirini ortadan kaldıracak ki? Fauller penaltılar yine hakem takdiri olacak- sadece tartışmalı pozisyonlarda hakem kusursuz bir şekilde görebilecek pozisyonu. Hakemlerin zaten kusursuz kondisyonları olsa her pozisyonun içinde olurlar- hata yapmazlar - adamlara teknoloji ile yardımcı olunacak işte nasıl futbolculara yardım ediliyorsa.

Kaldı ki bazı konular yoruma açık değildir. Topun çizgiyi geçmesi - ofsayt gibi meselelerde yorum yoktur - kesin bir doğru vardır - madem adaletten bahsediyoruz - neden tartışmalı pozisyonlarda insan hatasına izin verelim ki?

Bir maçta top oyunda zaten 50 dakikadan fazla kalmıyor. Ofsayt-penaltı -çizgi pozisyonlarında hakemin başına üşüşen oyuncular zaten yeteri kadar zaman çalıyorlar. O vakti orada harcayacağına görüntü tekrarına bakabilse hakem veya masa hakemleri kötü mü olur?

Biz seyirci olarak pozisyonun ofsayt olduğunu veya çizgiyi geçtiğini o an görüyoruz- bu bilgiye hakem ulaşıp ona göre karar verse kötü mü olur? Standardizasyonsa mesele, şampiyonlar ligi mamalarından kessinler Afrika Futbol federasyonuna dağıtsınlar, orada da altyapı kurulsun. Nedir ki stad başına 3 tane kamera kurulacak - maç başına 1-2 tane fazladan hakem olacak.

TARIK CİNKARA dedi ki...

ya tabi ki topun cizgiyi gecip geçmemesi yorum kabul etmez ama yazıda da belirttiğim gibi futbolu teknolojiye hapsetmek seyir zevkini de heyecanı da götürecektir siz zannedior musunuz ki masa hakemleri gibi bir uygulama oyunun zevkini etkilemeyecek? ben düşünemiyorum ve ekonomik konunun bu kadar basit olmadığını belirmek isterim ... yoksa bnde isterim Afrika'ya yardım edilsin çözülsün ekonomik problemler...ama bu endstrüyel ortamda, ufak yardımlar da çok görünür gözlere...

erk dedi ki...

valla bahsettiğim uzun vadeli ekonomik çözümler değil - o bir ütopyaydı lakin futbolun teknolojik altyapısının kurulması ciddi bir rant kapısı, fifa ihaleleri pekala - afrikaya da aynı altyapının kurulmasını şart koşarak verebilir.

masa hakemliğine gelince - hakemlere kol bilgisayarları verilip görüntüler oraya aktarılabilir - ya da hakemin yan hakemin yanına gittiği pozisyonlarda masa yan hakemi bilgilendirebilir- bin tane yolu var bu işin. Şampiyonluk maçının doksanıncı dakikasında çizgiyi geçen topunuz gol olarak verilmediğinde yaşadığınız hayal kırıklığı esnasında da insandır hata yapar diyecek misiniz?

Bütün mesele budur. Demiyorum ki her şey merkezi sisteme bağlansın - ofsayt verilmeyince veya ofsayt olan bir pozisyon gol olunca siz taraftar olarak heyecan duyup keyif alıyor musunuz? Bu F1'den kazaları kaldırmayalım insanlar arada sırada kaza yapsın bir yerlerini kırsınlar çok heyecanlı oluyor demeye benziyor. Bariz hakem hataları adalet duygusuna verdikleri zarar ölçüsünde heyecan faktörleri veya asimetri yaratan durumlar değil, karşılaşmanın adil şartlarda oynandığı fikrini gölgelemeleri itibariyle oyun zevkinden çalan faktörlerdir. Seyirci çizgiyi geçen topa gol verilmediğini gördüğünde hakeme de oyuna da inancını kaybetmektedir, bütün mesele bu sorunun çözümüdür.

erk dedi ki...

Öte yandan bireysel futbol tüketicisini bu çözümün nasıl rahatsız edeceğini de, ben şahsen anlayamıyorum. Halı sahada top oynarken ne ofsaytımız, ne taçımız var - haliyle hakeme de ihtiyacımız yok. Keza sokakta oynarken de taş üstü yandan girdi muhabbetine az kavga etmedik - Yani mesele hakem tartışması üzerinden heyecan yaratmaksa, o zaman direkleri ağları da kaldıralım, iki taş koyalım öyle oynasınlar.

TARIK CİNKARA dedi ki...

ekonmomik konunun ütopya olduğuna kesinlikle katılıyorum bende çok isterim tüm dünyadaki gelişim aynı anda olsun ama şu an için ve sonrası için tam bir ütopya... ama inan çok kişi tanıyorum ki -hakemlerden fazla veya en az hakemler kadar- bu işin içine teknoloji girerse zevkin kaybolacağına inanıyorlar bende bunlardan biriyim evet şu an pek mümkün görünmese de belki de bunlar kesin çözüm olcak futbolda ki hatalarda ama ben hatalarla var olmasını istiyorum çünkü o şekilde sevdim futbolu, en ilkel haliyle...

erk dedi ki...

En ilkel halimle bir genelleme yapmak istiyorum (: İnsanlar ikiye ayrılır, her şeyin oldğu haliyle daha iyi olduğuna inanan insanlar ve bu inancı paylaşmayan insanlar. Ben ikinci gruptanım (: Hakemin etrafını saran oyuncular görmektense - herkesin kesinliğine inandığı bir otoritenin varlığını tercih ederim. Futbol kuralları seyir zevkini artırmak için - bir kutsallığı korumak için değil. NBA & Avrupa basketbolu analojisi yerinde olacaktır - oyunun orijinal halini korumanın oyunun seyir zevkine bana sorarsanız pek bir getirisi yok