18 Şub 2013

Güney Amerika Futbolu-2: Copa Libertadores Grup 3,4 ve 5

Güney Amerika Futbolu-1: Copa Libertadores Grup 1 ve 2 adlı yazımda Güney Amerika futbolunda 2013 yılına inceden bir giriş yapıp Libertadores'teki 1. ve 2. grupta yer alan takımları tanıtmaya çalışmıştım. 1. yazının devamı niteliğinde olan bu yazıda ise 3, 4 ve 5 numaralı gruplardaki on iki takım hakkında ufak ufak bilgiler vermeye çalışacağım. Ayrıca bunun yanında Copa Libertadores'te ilk hafta neler oldu bir de buna bakacağız:

1. Grup:
Grubun favorisi Boca Juniors sürpriz sayılacak bir sonuçla, La Bombonera'da, Meksika temsilcisi Toluca'ya 2-1 mağlup oldu.
Dünyaca ünlü Uruguaylı yazar Eduardo Galleano'nun da takımı olan Nacional kendi evinde 2-0 geriye düştüğü maçta son dakikada bulduğu golle Barcelona Guyaaquil karşısında beraberliği kurtardı.

2. Grup:
İlk hafta tek maç oynandı ve grubun favorisi Palmeiras kendi evinde Sporting Cristal'i 2-1 mağlup etti.

3. Grup:

Atlético Mineiro
Geçtiğimiz sezon Brezilya Serie A Ligini ikinci tamamlayarak turnuvaya katılmaya hak kazanan Mineiro'nun en önemli yıldızı Ronaldinho. Jo, Diego Tardelli, Gilberto Silva gibi yıldızları da kadrosunda bulunduran ekip Sao Paulo ile birlikte grubun favorisi.

Arsenal Sarandi
2012 Arjantin Clausura'nın şampiyonu olan Sarandi grupta Mineiro ve Sao Paulo'yu zorlayacak tek takım. Arjantin'deki diğer kulüplere nazaran daha geç bir tarihte(1957) kurulan Arsenal Sarandi İngiliz adaşından esinlenerek kurulmuş. Arsenal'in uluslararası arenada kazandığı en büyük başarı 2007 yılında kaldırdığı Copa Sudamericana.

The Strongest
Bolivya'da 2012 Apertura ve 2012 Clausura şampiyonluklarını kazanan takım açık ara Bolivya futbolunun en iyisi. Maçlarını 42,000 seyirci kapasiteli Estadio Hernando Siles'te oynayan La Paz ekibinin 3. gruptan çıkma şansı çok az gözüküyor. Kadrosunda en dikkat çeken isimse 1978 doğumlu Pablo Escobar. Gelmiş geçmiş en ünlü uyuşturucu satıcısı Kolombiyalı adaşının 70'lerde kurduğu uyuşturucu imparatorluğundan Pablo'nun ailesinin etkilendiği de aşikar.

Sao Paulo
2012 Sudamericano şampiyonu ve aynı zamanda 2012 Serie A'nın da dördüncüsü olmayı başaran takım maçlarını 67,428 kapasiteli Morumbi stadyumunda oynuyor. Sao Paulo'nun müzesinde üç adet Copa Libertadores ve üç adet de Kıtalararası Kupa bulunuyor. Güncel kadronun en önemli isimlerinin başında duran top ustası olan kaleci Rogerio Ceni yer alıyor. Rafael Toloi, Lucio, Luis Fabiano, Ganso, Jadson, Denilson gibi diğer Brezilyalı yıldızlar da Sao Paulo'nun kadrosunda yer alıyorlar.

Grupta ilk hafta maçlarında The Strongest Estadio Hernando Siles'te Arsenal'i 2-1 mağlup ederken; Atlético Mineiro da Sao Paulo'yu kendi evinde 2-1 mağlup etti.

4. Grup

Emelec
2012 Ekvador Serie A Ligini ikinci sırada tamamlayarak kupaya katılmaya hak kazanan Emelec'in uluslararası bir başarısı bulunmuyor.

Deportes Iquique
1978 yılında kurulan kulüp Şili'nin vasat takımlarından birisine sahip. İki kez Şili Kupası'nı kazanmaları haricinde de büyük bir başarıları yok.

Penarol
Uruguay'ın köklü kulüplerinden olan Penarol geçtiğimiz sezon Uruguay Premier Ligi'ni ikinci sırada tamamladı. Kulübün müzesinde birçok kupa mevcut. Bu kupalardan beş tanesi de Copa Libertadores'te kazanılan şampiyonluklar. Özellikle 60'lar ve 80'lerde Güney Amerika futbolu Penarol'den sorulurdu.

Vélez Sarsfield
Geçtiğimiz sezon Torne Inicial'i şampiyon olarak tamamlayan Vélez maçlarını 48,000 seyirci kapasiteli Estadio José Amalfitani Liniers'te oynuyor. Buenos Aires takımı olan kulüp 1910 yılında kurulmuş. Kadrosunda eski bir Real Madridli olan Fernando Gago ve bir sezon Bursaspor forması giyen Federico Insua gibi yıldızlar bulunan Vélez grubun favorisi görünümünde.

Grupta ilk hafta oynanan maçlar sonucunda Emelec kendi evinde Vélez Sarsfield'ı 1-0 mağlup etti. Penarol ise Iquique deplasmanından 2-1'lik galibiyetle ayrıldı.

5. Grup

Corinthians
Copa Libertadores'in son şampiyonu olan takım 2012 FIFA Club World Cup'ı da Chelsea'yi mağlup ederek kazandı. Bu sezon da turnuvanın favorilerinden olan Corinthians, Sao Paulo şehrinin en önemli ekiplerinden birisi. Corintians 2013 yılı başında kadrosuna Alexandro Pato ve Renato Augusto gibi iki önemli ismi kattı.

Millonarios
2012 Finalizacion'u şampiyon olarak tamamlayan Kolombiya temsilcisi daha önce bu kupaya 14 kez katılma başarısı göstermiş.

Tijuana
Meksika'da 2012 Apertura'yı ikinci olarak tamamlayan Tijuana 2007 yılında kurulan bir kulüp. Altı yıl içerisinde Meksika'nın en önemli kulüplerinden biri haline nasıl geldikleri ise ayrı bir yazının konusu. Tijuana'nın teknik direktörü El Turco lakaplı Antonio Mohamed.

San José
Bolivya'nın orta sıra takımlarından olan San José turnuvada düşebileceği en güzel gruba düşmüş gibi gözüküyor. Tijuana ve Millonarios'la gruptan çıkma mücadelesi vermeleri muhtemel.

Grubun ilk hafta maçları 20 ve 21 Şubat tarihlerinde oynanacak.

6. Grupta ilk hafta maçlarında Deportes Tolima(Kolombiya) Cerro Porteno(Paraguay)'yu kendi evinde 2-1 mağlup etti. Real Garcilaso(Peru) ve Santa Fe(Kolombiya) 1-1 berabere kaldı.

7. Grupta ise Newells Old Boys(Arjantin) kendi evinde Olimpia(Paraguay)'yı 3-1 mağlup ederken; Universidad de Chile(Şili) Deportivo Lara(Venezuela)'yı 2-0 mağlup etti.

8. Grupta Caracas(Venezuela) Fluminense(Brezilya)'ye kendi evinde 1-0 mağlup olurken; Gremio(Brezilya) Huachipato(Şili)'ya kendi evinde 2-1 yenildi.

Hiç yorum yok: