13 Şub 2013

Güney Amerika Futbolu-1: Copa Libertadores Grup 1 ve 2

Herhangi bir şekilde Güney Amerika lafını işitince aklına futbol gelmeyen futbol sever yoktur sanırım. Tabi bir de kadınlar ve uyuşturucu var; fakat onlar bu yazının biraz ilgi alanının dışında kalıyor ister istemez.
Güney Amerika futbolu telaffuz edildiği zaman ise eğlenceli ve hareketli tribünler, bilekleri kıvrak futbolcular, bol gollü maçlar zihnimizde belirir. Peki yok mudur Güney Amerika'da sessiz sakin tribünler, "kazma" futbolcular, 0-0'a bağlanmış sıkıcı maçlar... Elbet vardır, ancak Avrupa futboluna oranla biraz daha geri planda kalır bu unsurlar.


Avrupa'da Şampiyonlar Ligi'nde son 16 maçlarının başladığı gece Güney Amerika'da da Copa Libertadores heyecanı başladı. Toplam sekiz grup ve otuz iki takımdan oluşan ikinci turda Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela ekipleri son 16 turuna kalmak için gruptan çıkma mücadelesi verecek. Turnuvaya -sanırım renk katsın diye- Meksika ekipleri davetli olarak dahil oluyorlar. Çünkü Meksika'nın bağlı olduğu federasyon CONCACAF*. Geriye kalan on adet Güney Amerika ülkesi ise CONMEBOL** üyesi.


1. Gruptan Nacional(Uruguay) ve Barcelona(Ekvador) grup elemelerinin açılış maçını bu gece tamamladılar ve maç 2-2'lik eşitlikle sona erdi. Gruptaki diğer takımlar ise Boca Juniors(Arjantin) ve Deportivo Toluca(Meksika). Bu iki takım 14 Şubat gecesi tsi 02:00'de La Bombanera'da karşılaşacak.

Nacional
Turnuvaya Uruguay şampiyonu olarak katılan ve maçlarını 26,000 kişi kapasiteli Estadio Gran Parque Central'de oynayan Nacional'in kuruluş tarihi 1899. Kulüp müzesine Copa Libertadores kupasını üç kez götürme başarısı sağlamış.
Kadrosunda sadece iki tane yabancı futbolcu bulunan Nacional takımında Alejandro Lembo, Juan Angel Albin, Vicente Sanchez, Sebastian Abreu, Andres Scotti, Ivan Alonso gibi -Avrupa futbolunu yakından takip edenlerin aşina olduğu- isimler de mevcut. Takımın en büyük yıldızı ise -ilerleyen yaşına rağmen- Alvaro Recoba.

Barcelona
Turnuvaya Ekvador şampiyonu olarak katılan Barcelona'nın amblemi FC Barcelona'nın amblemiyle neredeyse birebir. 1925 yılında kurulan Barcelona kulübünün stadı 59,283 kapasiteli Estadio Monumental Banco Pichincha. Müzelerinde herhangi bir uluslararası kupa mevcut değil. Takımın yıldız futbolcuları Damian Diaz(Ajantin) ve Michael Arroyo(Ekvador).

Boca Juniors
Güney Amerika futbolunun en meşhur iki takımı kuşkusuz Boca Juniors ve River Plate. Arjantin Futbol Federasyonu'nun turnuvaya takım yollama prosedürüne göre turnuvaya katılmaya hak kazanan son takım Boca oldu. 1905 yılında kurulan ve maçlarını 49,000 ateşli taraftarının önünde La Bombenera'da oynayan Boca, 2011-12 Classura ve 2012-13 Torne Inicial'de topladığı puanlar neticesinde genel sıralamada dördüncü sırada yer aldı ve gruplara doğrudan katıldı. Copa Libertadores Boca Juniors'ın müzesine tam olarak altı kez girdi.
Bir dönem AS Roma'da forma giyen Guillermo Burdisso, Clemente Rodriguez, Oscar Ustari, Pablo Ledesma, Lautaro Acosta, Roman Riquelme gibi Avrupalı futbol severlerin de yakından tanıdığı yıldızların yanında Juan Sanchez Mino, Juan Manuel Martinez ve Lucas Viatri gibi yıldız adayları da kadroda mevcut.

Deportivo Toluca
1917 yılında kurulan Meksika ekibi maçlarını 27,000 kapasiteli Estadio Nemesio Diez'de oynuyor. 2012 Apertura'yı ilk sırada tamamlayan Toluca turnuvaya davetli kontenjanından katılan üç Meksika ekibinden birisi. Takımın yıldızı Brezilyalı Lucas Silva.

2. Grubun ilk maçı 15 Şubat gecesi tsi 02:00'da Brezilya'da Palmeiras(Brezilya) ve Sporting Cristal(Peru) arasında oynanacak.

Sporting Cristal
1955 yılında kurulan Peru temsilcisi maçlarını 15,000 kişilik Estadio Alberto Gallardo'da oynuyor. Takım geçtiğimiz sezon Peru şampiyonluğunu kazanarak turnuvaya katılım hakkı elde etti. Kulübün müzesinde Copa Libertadores yer almazken, 1997 yılında da final oynama başarısını göstermişler.

Libertad
Paraguay'ın en başarılı futbol kulüplerinden birisi olan Libertad'ın kuruluş tarihi 1905. Maçlarını 10,000 seyirci kapasiteli Estadio Dr. Nicolas Leoz'da oynayan Libertad, turnuvaya 2012 Classura şampiyonu olarak katılıyor.

Palmeiras
1914 yılında kurulan kulüp Brezilya'nın en köklü kulüpleri arasında yer alıyor. Futbol takımı maçlarını 35,000 seyirci kapasiteli Estadio Palestra Italia'da oynuyor. 2012 Copa Do Brasil şampiyonu olarak turnuvaya katılmaya hak kazanan Palmeiras'ın tarihinde dört tane Copa Libertadores finali olmasına rağmen sadece bir adet şampiyonluğu mevcut. Palmeiras kadrosunda tanınmış isim sayısı çok fazla değil. Henrique, Wesley ve Kleber takımın en önemli futbolcuları.



Tigre
Geçtiğimiz sezon Copa Sudamericana'yı finalde Sao Paulo'ya kaybeden Arjantin temsilcisi turnuvaya bir önceki sezon Copa Sudamericana'da en iyi performans gösteren Arjantin ekibi olarak katılmaya hak kazandı. Boca Juniors'ı tanıtırken bahsettiğim prosedürün aynısı Tigre ve diğer Arjantin ekipleri için de geçerli. 1902 yılında kurulan Tigre iç saha maçlarını 35,000 seyirci kapasiteli Coliseo de Victoria'da oynuyor. Arjantin'in vasat kulüpleri arasında yer alan Tigre'nin iki sezondur gösterdiği uluslararası başarı takdire şayan.

Şimdilik iki grubu tanıtabildiğim Copa Libertadores özelinde Güney Amerika futbolunu incelemeye daha sonra devam edeceğim.

*CONCACAF: Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Federasyonu
**CONMEBOL: Güney Amerika Futbol Konfederasyonu

Hiç yorum yok: