22 Eyl 2012

Futbolun Milliyetçiliği – Kısa Bir Deneme




Herkesin, her şeyin mikro düzeyde kendi içinde soyut bir dünyası var, futbolunda. Dünya üzerinde üretilmiş cümleleri, kavramları da o mikro dünyalarımıza uygulayabiliyoruz. Bu kavramlardan biri de milliyetçilik. Kendi milliyetçiliğimiz var mesela, şehir milliyetçiliği de yapıyoruz bazen. İrili-ufaklı her dünyamızda olan bu kavramı futbolda kullanmasak olur mu? Olmaz tabi.
Irki ya da dini milliyetçiliğe çanak tutan politikacılar gibi, futbolun milliyetçiliğini yöneticiler körüklüyor. Taraftar da boş durur mu? Ötekileştirmeye alışmış nasılsa insan ırkı. Biz şerefliyiz, biz şike yapmıyoruz, bizim taraftar şöyle bizim futbolcu böyle, biz, biz, biz… Siz katilsiniz, siz şikecisiniz, sizin futbolcunuz çirkef, sizin futbolcunuz emek hırsızı, siz, siz, siz…
İşin aslı olumlu ya da olumsuz ahlaki kavramların soyut camialara atfedilmesi mantıksızlık. Şeref kavramı insan üzerine üretilmiş etik bir kavramdır mesela. Bunu genellemek ne kadar doğrudur. Ya da görecelilik kavramı altına sığınmış taraftar övgüleri. Neyse bu konu beni aştı gibi. Zaten milliyetçilik deyince sıkıntılı oldu biraz. Faşizm ya da ırkçılık mı deseydim ne?

Hiç yorum yok: