11 Şub 2012

Let's kick Suarez out of Liverpool


2011 Kış transfer döneminde Uruguay’dan İngiltere’ye uzanan bir başarı hikayesinin aktörüydü Luis Suarez. Amsterdam’daki başarı dolu günlerin ardından Liverpool şehrine ayak bastı Suarez. Hollanda Ligi’nde leblebi gibi gol atan Suarez artık dünyanın en zor ligindeydi. Aynı zamanda da dünyanın en çok desteklenen kulüplerinden birindeydi. 2011 yazındaysa Copa America’yı kaldıran Uruguay’ın en önemli gol silahıydı ve turnuvanın en iyi oyuncusu ödülünü de aldı. Suarez’in kariyerinde her şey iyi gidiyordu. Ancak Suarez’i futbolseverlerin gözünden düşüren olay 15 Ekim 2011 tarihinde oynanan Liverpool – Manchester United maçında yaşandı. Suarez Manu’nun siyahi savunma oyuncusu Patrice Evra’ya maç boyunca ırkçı söylemlerde bulunmuştu…
Patlayan bu skandaldan sonra Suarez artık sabıkalı bir futbolcuydu. Çünkü İngiltere Futbol Federasyonu Suarez’e 8 maç müsabakalardan men cezası verdi. Bu Suarez’in futbol kariyerini ve Liverpool’un EPL’deki başarısını ilgilendiren kısmıydı. Ancak bu olay futbol sahalarından ırkçılığın hala silinemediğinin çok açık bir göstergesidir. Yıllardır İspanya’da Eto’o’ya yapılanlar dünya basınında çok ses getirmişti. Hatta Eto’o’nun İspanya’dan ayrılmasındaki en önemli sebeplerden birisi de maruz kaldığı ırkçı söylemlerdi.
Tekrardan Suarez’e dönersek; Patrice Evra’ya karşı takındığı ırkçı tavrın ardından 11 Şubat 2012 tarihinde oynanan Manchester United – Liverpool maçında seromoniden sonra Suarez ve Evra arasında gergin bir olay daha yaşandı. Suarez rakip takımla tokalaşırken Evra’yı es geçti; bunun üzerine Rio Ferdinand Suarez’e tepki olarak Suarez’in elini sıkmadı ve ittirdi. Suarez’in yaptığı ırkçı söylemlerden pişman olmadığı ve kendisini hala haklı gördüğü ortada. Ancak alınan 8 maçlık ceza ve toplumun vicdanında edinilen kötü izlenim Suarez’i çok fazla akıllandırmamış. Başarı için her yol mubahtır düsturunu koruyan Suarez liman işçilerinin kurduğu ve sosyalist bir duruşla hareket eden Liverpool’a yakışmayan bir futbolcudur. Ve Liverpool camiası biran önce Suarez’i kulüpten uzaklaştırmalıdır. O’nun için en uygun yer İtalya’nın ve faşizmin başkenti Roma’dır. Lazio camiası futbolcuya hiç düşünmeden sahip çıkar. Gerçi yıllar önce Şampiyonlar Ligi’nde Atletico Madrid’in emeğini çalıp, buna sevinen bir kaptana sahip olan Liverpool camiasından bu tavrı beklemekle boşa kürek çekmek arasında da pek bir fark yok gibi.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Eğer sebep ırkçılıksa kendi oynadığı takımlardaki siyahlara da aynı şekilde davranıyor olmalı. Ve hatta yukarıdaki videoda olduğu gibi sıranın sonundaki siyahi oyuncunun elini sıkmak yerine ona da ters davranmalı. Irkçılık kelimesi bu kadar kolay ve basit kullanılmamalı. Tabi romantik sosyalist söylemler yaratmak adına olayları abartarak yazmaksa tarzınız problem yok.

Adsız dedi ki...

Suarez'e kin kusan , Lazio'yu hedef gösteren , İtalya'nın ve dünyanın gözbebeklerinden biri olan Roma şehrini faşizmin başkenti olmakla itham eden - doğduyu yer denmemiş , halihazırda faşizmin başkenti olarak lanse edilmiş - objektiflikten uzak , fazla duygusal ve az bilimsel bir yazı.

Olmamış. Suarez'in tutumunu bir çokları gibi ben de beğenmem , fakat bu eleştiri yazısı değil linç kampanyası manifestosu olmuş.

Kurtarmaz.

SB dedi ki...

Tarzım romantik sosyalist söylemler yaratmak adına olayları abartmak değil; 15 ekim 2011 tarihinde oynanan maçta Suarez'in yaptıkları, verilen cezalar, Liverpool'un Suarez'e olan tepkisi ortadayken Suarez'in söylemlerini de göz önünde bulundurarak ırkçılık yaptığını kolaylıkla iddia edebilirim.

Lazio camiası Di Canio gibi bir adama sahip çıkarken sonuna kadar Lazio'yu hedef göstermeyi kendime hak bilirim. Bunun haricinde Roma konusunda kullanılan zamanın yanlış olduğunu ben de fark ettim ve günümüzün Roması'nı kastetmediğimi özellikle belirtmek isterim.