30 Kas 2012

2012 Batı Asya Futbol Federasyonu Şampiyonası

8-20 Aralık tarihleri arasında yedincisi düzenlenecek olan Batı Asya Federasyon Şampiyonası için geri sayım başladı. Avrupa ve Dünya kamuoyunun ilgisinden bir hayli uzakta olan turnuva Kuveyt'in başkenti "Kuveyt Şehri"nde düzenlenecek.

2001 yılında kurulan Batı Asya Futbol Federasyonu(WAFF) on üç adet üyeye sahip. Filistin, Irak, İran, Lübnan, Suriye ve Ürdün  federasyonun kurucu üyeleri. 2009 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Yemen; 2010 yılında da Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman federasyona katılarak üye sayısını on üçe yükselttiler.

Batı Asya Federasyon Şampiyonası ise WAFF kurulmadan bir sene önce(2000) ilk defa düzenlendi. Bu turnuvaya Kazakistan ve Kırgızistan konuk olarak katıldılar. Turnuvayı 2000'de İran, 2002'de Irak, 2004, 2007 ve 2008'de İran ve son olarak 2010'da Kuveyt kazandı.

WAFF'ın başkanlığını kurulduğu tarihten bu yana Prens Ali bin al Hussein(Filistin) yapıyor.

2012 Batı Asya Federasyon Şampiyonası üç gruptan oluşuyor. Gruptan birinci çıkanlar ve en iyi ikinci yarı final oynuyor. Sonrası malum... Bu sene turnuva üç farklı stadyumda yapılacak. Stadyumlardan ikisi Kuveyt Şehri'nde, diğeri ise Kaifan'da.

A Grubu
Lübnan, Umman, Kuveyt ve Filistin'in yer aldığı grupta mutlak bir favori yok. Ancak son şampiyon ve ev sahibi Kuveyt rakiplerinden bir adım öne çıkıyor. Kuveyt'in başında Sırbistanlı teknik adam Goran Tufegdzic, Umman'ın başında PSG ve Lyon efsanesi Paul Le Guen, Lübnan'ın başında Almanyalı teknik adam Theo Bücker ve Filistin'in başında Filistinli teknik adam Jamal Mahmud bulunuyor.

B Grubu
İran, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Yemen'in yer aldığı gurubun mutlak favorisi dört adet şampiyonluğu bulunan İran. İran'ın teknik direktörü Real Madrid, Manchester United(Asistan), Portekiz, Sporting Lizbon gibi takımları çalıştıran Carlos Queiroz. İran'ın kadrosunda yurt dışında oynayan oyuncu sayısı sadece iki. Suudi Arabistan'ın teknik direktörü ise Türkiyeli futbol severlere yabancı olmayan bir isim: Frank Rijkaard.  Bahreyn'in başında ise Arjantinli eski milli futbolcu Gabriel Calderon bulunuyor. Yemen'i ise Belçikalı Tom Saintfiet çalıştırıyor.

C Grubu
Irak, Ürdün ve Suriye'nin yer aldığı C Grubunda öne çıkan takım 2002 şampiyonu Irak. Irak'ın rakiplerinden Ürdün'ü bir Iraklı teknik adam Adnan Hamad çalıştırıyor. Suriye'nin teknik direktörlüğünü ise Suriyeli Hussam Al Sayed yapıyor.

Turnuva 8 Aralık 2012 tarihinde ev sahibi Kuveyt ve Filistin arasında oynanacak maçla başlayacak ve final maçı 20 Aralık 2012 tarihinde 68.000 seyirci kapasiteli Jabar Al-Ahmed Stadyumu'nda oynanacak.

Hiç yorum yok: