8 Ağu 2012

Két félidö a pokolban(Cehennemde İki Devre)


Két félidö a pokolban adlı Macar filmi sıradan futbol filmlerinin dışında bir öyküye sahip. 1963 yapımı filmin yönetmenliğini Zoltán Fábri üstlenirken Imre Sinkovits filmin baş rolünde yer alıyor.

Almanya'nın başını çektiği Mihver Devletleri'nin bir mensubu olan Macaristan Krallığı'nın savaş tutsakları ve Almanlar arasında yapılacak olan bir futbol maçını konu alan filmde İkinci Dünya Savaşı'nın ve Nazi yönetiminin gerçek yüzünü Macar yönetmenin gözünden izleyebiliyorsunuz.

1944 yılında geçen filmde esir kampında yer alan bir Macar olan Ónódi isimli futbolcudan Hitler'in doğum günü için düzenlenecek olan futbol maçına bir takım çıkarması istenir. Ónódi bin bir güçlükle takımını kurar. Ancak takımda iki tane eksik futbolcu vardır. Takımda Yahudi futbolcu oynatmaması istenen Ónódi komutanlarının sözünü dinlemez ve son iki futbolcudan birisi olarak Steiner'i de takımına dahil eder. Futbol oynamayı bilmeyen bir ekiple sahaya çıkmak zorunda olan Ónódi için işleri daha da karıştıracak bir şey daha olur. Ónódi’nin takım arkadaşları antrenman yaptıkları yerden kaçmanın bir yolunu bulmuştur ve artık onların karşısında kimse duramayacaktır.



Film Holywood'un piyasaya sunduğu İkinci Dünya Savaşı filmlerine de bir alternatif oluşturuyor. Geneli mutlu sonla biten Holywood filmlerinin yanında acımasız bir görüntü çizen Cehennemde İki Devre futbolla ilgili olan bütün bünyeleri içine çekebilecek türden bir film. "Green Street Hooligans" ve "Goal" filmlerinin etkisinden bir türlü kurtulamayan Türkiye seyircisi için de bulunmaz bir nimet.

Hiç yorum yok: